Boka direkt

Här kan du välja den tid som passar dig bäst och boka direkt.

elektroterapi för hästar

Medicinsk elektroterapi

Elektroterapi är en behandlingsmetod som jag ofta använder för rehabilitering och smärtlindring för hästar. Den innebär användning av elektriska strömmar för att stimulera muskler och nervsystemet, främja läkning och minska smärta.

Elektroterapi för hästar kan användas för att behandla olika tillstånd och skador, inklusive muskelspänningar, ligamentskador, ledinflammation, sårläkning, nervskador m.fl. Det är viktigt att elektroterapi utförs av en veterinär eller terapeut med kunskap och erfarenhet inom området för att säkerställa korrekt dosering och applicering av behandlingen. Varje häst och skadetillstånd är unikt, vilket innebär att behandlingsprotokollet bör anpassas efter individens behov.

Det är också viktigt att elektroterapi används som en del av en övergripande rehabiliteringsplan som kan inkludera andra behandlingsmetoder. Jag arbetar oftast i samråd med en veterinär för att säkerställa bästa möjliga resultat och hästens välbefinnande under rehabiliteringsprocessen.

Det finns olika typer av elektroterapitekniker för hästar. Några exempel:

  1. Transkutan Elektrisk Nervstimulering (TENS): TENS fungerar genom att applicera elektriska impulser med låg frekvens på huden över smärtsamma områden på hästen. Detta stimulerar nerverna och frigör endorfiner, vilket kan ge smärtlindring och muskelavslappning.
  2. Stimulering med galvanströmmar: Denna metod använder likström för att stimulera nerver och muskler och har en bra smärtlindringseffekt. Just den strömmen använder jag för att främja läkning av t.ex. sår eller skador genom att öka blodflödet till området och förstärka cellaktiviteten. Med jonisering eller jontofores kan jag minska udem.
  3. Diadynamiska strömmar: Dessa strömmar stimulerar kroppens egna läkningsmekanismer genom att skapa ett inflammationssvar från vävnaden, vilket är en förutsättning för läkning av alla skador. Denna ström använder jag ofta före en massagebehandling för att mjuka upp vävnaden.
  4. Muskulär elektrisk stimulering (NMES): Denna typ av elektroterapi används för att aktivera och stärka specifika muskler hos hästen. Det kan vara användbart vid rehabilitering efter skador eller för att motverka muskelförtvining vid långvarig vila.

Kort historia om Elektroterapi

Elektroterapi, även känt som elektroterapeutisk behandling, har använts som medicinsk metod i över ett sekel. Det introducerades som en behandlingsmetod i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Elektroterapi användes initialt för smärtlindring och för att stimulera musklerna vid muskelsvaghet och förlamning. Sedan dess har elektroterapi utvecklats och använts för olika medicinska ändamål utöver smärtlindring, som muskelrehabilitering, vävnadsstimulering och behandling av vissa sjukdomar och tillstånd.

I början möttes elektroterapin med stor skepsis, men med tiden insåg veterinärer och hästägare dess fördelar. En häst med namnet Buster blev en symbol för elektroterapins framgångssaga. Buster led av en svår muskelskada som hindrade honom från att utöva sin favoritsport – hoppning.

Veterinären beslutade att prova elektroterapi som en del av rehabiliteringen för Buster. Genom att noggrant applicera elektriska impulser på de skadade musklerna påskyndades Buster’s läkningsprocess och smärtan minskade avsevärt. Efter flera veckors behandling kunde Buster återgå till träning och tävling.

Varukorg
Rulla till toppen