Boka direkt

Här kan du välja den tid som passar dig bäst och boka direkt.

Massage, stretch, myofacial release och mobilisering

En häst har c:a 700 muskler som används för hästens rörelse och balans. Det är viktigt att hålla hästens muskler i god form och balans för att hästen skall fungera optimalt. En människa som sitter på en hästrygg skapar stora påfrestningar och det är nödvändigt att hålla musklerna starka och friska för att hästen ska må bra och kunna prestera.

De absolut viktigaste verktygen jag har är mina händer och fingrar. Med dessa känner jag varje fiber i muskeln och kan upptäcka när musklerna slappnar av, när de är varma eller kalla eller om det har uppkommit en skada som sträckning, ödem eller liknande. Jag har provat en mängd vibrerande apparater, och även om man kan uppnå en viss effekt, så finns det inga verktyg som kan mäta sig med fingrar och händer som kan känna temperatur, elasticitet, densitet och fasthet.

Massage är en viktig metod för att hålla hästens muskler smidiga

Massage kombinerar olika manuella massagetekniker för att lindra smärta, förbättra funktion och främja läkning i kroppen. Den bör utföras av en certifierad och kvalificerad massör eller terapeut för att uppnå bästa effekt. Jag använder olika tekniker, tryckpunkter och strykningar för att lösa upp spänningar, förbättra blodcirkulationen, öka rörligheten och minska smärta.

Under en behandlingssession kombinerar jag oftast massagen med stretch och mobilisering. En begränsad rörlighet kan leda till obalanserat rörelsemönster och på sikt skador, men med rätt teknik kan jag eliminera låsningar och återställa rörligheten. En välmående muskel är elastisk och flexibel och det åstadkommer jag med genom aktiva och passiva stretchmetoder.

Massagebehandling av häst
Massage är ett av de mest vanliga verktygen för att släppa på spänningar

Jag ser alltid till att mina behandlingar passar varje hästs behov och kan inkludera olika typer av massagetekniker som t.ex. djupvävnadsmassage, triggerpunktsmassage eller myofascial release. Jag justerar mina behandlingar efter hästens reaktioner kontinuerligt under behandlingen. Förutom de fysiologiska effekterna upplever hästen behandlingen som mycket avslappnande.

Precis som med andra medicinska behandlingsmetoder är det viktigt att rådfråga en professionell massageterapeut eller veterinär för att bedöma om medicinsk massage är lämpligt för hästens specifika behov och för att säkerställa att terapeuten behandlar på ett säkert och effektivt sätt. Det finns tillstånd då man inte ska utsätta hästen för massage som t.ex olika sjukdomstillstånd eller direkt efter vaccinering. Om du är osäker, kan du alltid kontakta mig för råd.

Massagens historia

Massagens historia sträcker sig långt tillbaka i tiden och har sina rötter i olika kulturer runt om i världen. Historien om massage kan man spåra tillbaka till antiken, där man dokumenterat att massagetekniker användes i både antika Egypten, Kina, Indien och Grekland.

I antika Egypten praktiserade man massage som en del av medicinsk behandling och man ansåg behandlingen vara en väsentlig del av den helande processen. Hieroglyfer och väggmålningar avbildar massage som man använde på olika delar av kroppen. Man tror att egyptiska läkare och terapeuter använde massage för att lindra smärta, minska inflammation och förbättra blodcirkulationen.

Liknande förekomster av massage kan ses i antikens Kina, där tekniker som tryckpunktsmassage och akupressur användes för att balansera den vitala energin, även känd som “qi”, i kroppen. Massageterapeuter i Kina använde också olika tekniker för att behandla muskelspänningar, smärta och sjukdom.

I antika Grekland utvecklade man massage som en del av idrottsmedicinen. Metoden använde man för att förbereda atleter inför tävlingar och för att främja snabbare återhämtning efter fysisk ansträngning. Hippokrates, en framstående grekisk läkare, ansåg massage vara en viktig del av medicinsk praxis och använde det som en terapeutisk behandling.

I Indien utvecklade de lärde en omfattande och sofistikerad form av massage och kroppsbehandling kallad Ayurvedisk massage. Ayurvedisk massage fokuserar på att balansera kroppens energier och förbättra hälsan genom olika massagetekniker och användning av växtbaserade oljor.

Under medeltiden och renässansen förlorade massagen i viss utsträckning popularitet i Europa på grund av religiösa och kulturella förändringar. Men intresset för massage belv återupplivat under 1800- och 1900-talet, när vetenskapliga och medicinska framsteg började bekräfta dess hälsofrämjande egenskaper. Läkare utvecklade och förfinade massagetekniker och metoder, och massage blev en etablerad medicinsk och terapeutisk praxis.

Idag är massage en välkänd och populär behandlingsmetod över hela världen, som man använder inom medicin, spa, friskvård och veterinärvård.

Varukorg
Rulla till toppen